Симптоми хронічного панкреатиту

- Advertisement -




 

Для хронічного панкреатиту типово різноманітність клінічних проявів. Воно залежить від його форми, стадії і тривалості розвитку. Кожна з форм хронічного панкреатиту характеризується різною вираженістю зазначених ознак.

Провідним клінічним проявом хронічного рецидивуючого панкреатиту є напади болю, найчастіше виникають після порушення дієти (прийом жирної і рясної їжі). Однак нерідко біль починається і без будь-якої видимої причини, носить голодний характер або спостерігається в нічний час. Біль, як і при гострому панкреатиті, зазвичай триває від 1-2 днів до декількох діб, може бути від помірної до супроводжуватися колапсом і шоком.

Основним симптомом хронічного больового панкреатиту є біль, інтенсивна, постійна, що локалізується в лівому верхньому квадранті живота. Біль іррадіює в поперек, серцеву область, ліве плече. У ряді випадків вона оперізує.

Для калькулезного панкреатиту характерно переважання вираженого больового синдрому. Зовнішньо- і внутрисекреторная функції підшлункової залози практично не порушуються.

Кровотеча зі шлунково-кишкового тракту при хронічному панкреатиті нерідко протікає приховано, що клінічно проявляється анемією. У більшості спостережень кровоточать варикозно розширені внаслідок здавлення ворітної і селезінкової вен вени стравоходу, шлунка і кишечника. Нерідко причиною виникнення кровотечі у хворих на хронічний панкреатит є ерозії і виразки слизової шлунково-кишкового тракту при виразковій хворобі, синдромі Меллорі-Вейсса, ерозивно гастриті.

Розрив селезінки у хворих на хронічний панкреатит частіше відбувається внаслідок зрощення селезінки з оточуючими органами, при якому мінімальна травма призводить до її пошкодження. Не виключається і ферментативне перетравлення тканини воріт селезінки при загостренні хронічного панкреатиту. Крім того, описані випадки розриву пенетрирующих кіст хвоста підшлункової залози в селезінку з розвитком внутрішньочеревної кровотечі з її паренхіми.

- Advertisement -
- Advertisement -