Роль казок в житті дитини

- Advertisement -




Дитина ще не почала читати, але вже сталося її знайомство з книгами. Книги поки ще йому читають батьки, переказуючи їх. Разом з ними він з цікавістю розглядає картинки в книгах. Дитина повинна дізнатися і подружитися з книгою ще до того, як надійде в дитячий сад. При цьому набагато легше проходить навчання дитини: Якщо самі батьки багато читають і вважають книгу предметом своєї любові, то вони будуть заохочувати і читання дітей.

Коли дитина навчиться читати, це буде служити йому захистом. Він буде відчувати себе вже дорослим. Коли батьки навчають дитину читанню, вони проходять через знаковий етап. При навчанні читання можуть виникнути певні складнощі. Але це необов’язково говорить про наявність якихось розладів. Причиною цього може стати відсутність у дитини елементарного інтересу до читання.

Найперше дитинство

Уже на цьому етапі необхідно постаратися прищепити малюкові любов до читання. Батьки повинні радіти разом з дитиною, коли він гортає книжку і розглядає в ній зображенні. Необхідно йому пояснювати, що означає та чи інша ілюстрація.

Діти 6-7 років

У цьому віці діти можуть полюбити казки, в яких присутній страшний сюжет. Це допомагає їм позбутися від наявних власних страхів. У цьому віці дитина вже може сам сказати, яка казка подобається йому найбільше. Батькам не варто дивуватися вибору малюка. Напевно на це у нього є свої причини.
Важливим і обов’язковим моментом є хороша кінцівка казки. Якщо дитині не подобається якась історія, і він не бажає її слухати, його думка слід поважати. Важливо разом з дитиною обговорювати прочитану казку. Навіть в тому випадку, якщо дитина навчилася читати сам, батькам необхідно продовжувати читати йому казки вголос. Що не кажи, а це живе спілкування з малюком. Необхідно намагатися читати дитині ті книжки, які йому ще поки самостійно важко осилити.

Казка надає допомогу в навчанні

Якщо дитина рано познайомився з книгою, йому легше будуть даватися мову і мова. У казки існує особлива форма і структура:

Якщо дитина ще занадто малий, йому для читання необхідно вибирати найпростіші історії. Таку книжку він повинен прочитати за один раз.
Будь-яка історія сприяє мобілізації здібностей, які будуть корисними для малюка, коли він навчається читання.
Дуже важливий для дитини розповідь казок і історій в той час, як він разом з батьками розглядає книжку. Це виявляється набагато важливіше того, коли малюка передчасно знайомлять з буквами алфавіту.
Любов до читання, дбайливе ставлення до книги необхідно прищеплювати дитині з самого раннього дитинства. А в цьому велику допомогу йому нададуть казки.

- Advertisement -
- Advertisement -